porsche 944
Biblioteket

Porsche 944

Et 80-talls ikon med vippelykter og brede skjermer

Porsche 944 kom i 1982 som den fjerde i datidens modellrekke, og plasserte seg godt mellom 924 og 911. Selv om den var basert på 924, så var designet mye mer sportslig med brede skjermer og kantete linjer. I tillegg var det gjort flere forbedringer fra 924 som gjorde at 944 ble en ordentlig Porsche.

Det var nemlig slik at 924 var et samarbeid med Volkswagen hvor modellen skulle produseres både som Audi og Porsche. Men før prosjektet ble ferdig trakk Volkswagen seg, og dermed ble dette en ren Porsche. Samtidig var det en detalj som hang igjen, og det var motoren. Den kom fra Audi, og 924 fikk derfor raskt stempelet «Audi-Porsche».

porsche 944
Porsche 944 er et ordentlig 80-talls ikon med brede skjermer og kule vippelykter.
Trykk på bildet for større versjon


Ny motor og flere utgaver å velge mellom

Når 944 ble lansert var motoren byttet ut med en ekte Porsche-motor på 2.5 liter og 163 hestekrefter. Endelig skulle det bli slutt på kallenavnet «Audi-Porsche». Motoren er plassert foran, men girkassen er plassert bak. På fagspråket heter dette transaksel, og derfor er 944 en del av transaksel-Porschene. Dette er for å gi en bedre vektfordeling slik at kjøreegenskapene kan bli ivaretatt. Bilen har bakhjulstrekk, og med 163 hestekrefter er dette akkurat nok til at bilen føles morsom å kjøre.

Det kom etter hvert flere varianter av Porsche 944, og du kunne mot slutten av produksjonsløpet kjøpe den mer sjeldne cabriolet-utgaven. Flere motorutgaver ble produsert og du kunne etter hvert velge mellom en standard 944, en S-utgave, en S2-utgave og Turbo med 220 hestekrefter. Porsche 944 ble produsert helt frem til 1991.

porsche 944
I denne vinkelen ser du godt de brede og kantete skjermene. Denne bilen har de velkjente Fuchs-felgene.
Trykk på bildet for større versjon


Vippelykter og targa-løsning

Det som etter min mening er ekstra kult med en 944 er hele 80-talls følelsen bilen gir. Vippelyktene i kombinasjon med de brede skjermene, og en lang spoiler i plast gir den rette looken.

På denne 944en finner du et targa-tak. Det er egentlig en takluke som kan både vippes og demonteres. Dersom du velger å demontere den er det oppbevaring til takluken i bagasjerommet. En noe tungvint løsning i forhold til de elektriske taklukene, men allikevel kjekt å ha muligheten til å slippe litt ekstra luft inn i bilen.

porsche 944
Store bokstaver staver navnet Porsche slik at den som ligger bak ikke skal være i tvil hva slags bil som kjører foran.
Trykk på bildet for større versjon


Porsche 944 facelift

I 1985 fikk Porsche 944 en facelift. Den innebar i hovedsak et meget oppgradert interiør som passet bedre i tiden enn det gamle. Bilen i reportasjen er en 1986-modell, så blar du lengre ned til galleriet vil du se hvordan det ser ut.

Alt i alt er dette en morsom bil som med dagens priser gir deg mye bil for pengene. Den lave og balanserte vekten, 2.5-liters motoren på 163 hestekrefter og morsom kjøredynamikk gjør at dette er en bil du kan kose deg mye med. Er drømmen en 911, men budsjettet strekker ikke til? Vel, da er kanskje en 944 der du skal begynne Porsche-drømmen.

Tekst og foto: André Jaskiewicz


Porsche 944 | Bildegalleri

Trykk på bildene for større versjoner